Husqvarna Automower® – često postavljana pitanja

 

phone031 / 813 - 709

emailplameco@plameco.hr

My Cart

 x 

Košarica je prazna.

Sidebar

Husqvarna Automower® – često postavljana pitanja

Razlozi za kupnju robotske kosilice Automower®

Da li je upotreba kosilice Husqvarna Automower® jednostavna?

Vlasništvo i upotreba kosilice Automower® vrlo su jednostavni te vam samostalnim održavanjem travnjaka osiguravaju više slobodnog vremena. Navodimo nekoliko načina na koji vam kosilica Automower® olakšava život:

  • Nakon instaliranja i postavljanja robotske kosilice Automower®, ona neovisno i bez vaše uključenosti osigurava dobru pokošenost travnjaka. Sve što trebate za savršen travnjak je povremena upotreba trimera za travu.
  • U aplikaciji Automower® Connect°ili na praktičnoj upravljačkoj ploči na kosilici brzo se provodi početna konfiguracija i lako postavlja raspored košnje.
  • S pomoću veze Bluetooth ili mobilne mreže aplikacijom Automower® Connect* lako možete nadzirati robotsku kosilicu. Uslugama pametne kuće poput IFTTT, Google Assistant°i Amazon Alexa također možete automatizirati brojne aktivnosti kosilice.**
  • Robotska kosilica Automower® kratkom košnjom danonoćno osigurava svježe pokošen travnjak. Odrezana trava dovoljno je sitna da se na travnjaku reciklira kao prirodno gnojivo, stoga je nepotrebno ručno je uklanjati.
  • Nema goriva za nadolijevanje ili električnih žica – robotska kosilica sama pronalazi put do stanice za punjenje i u njoj ostaje do dovoljnog punjenja baterije za sljedeću sesiju košnje.
  • Potrebno je vrlo malo održavanja. No povremeno biste, ovisno o veličini travnjaka, trebali uložiti po nekoliko minuta na čišćenje trave s kotača i šasije. A redovita zamjena noževa kosilice°ključna je za održavanje izvrsnih rezultata košnje.
  • Robotska kosilica Automower® tvrtke Husqvarna jasni je pobjednik mnogih dugotrajnih ispitivanja te je poznata po iznimnoj pouzdanosti. Kosilica je dizajnirana za savladavanje većine prepreka. Možda ćete povremeno morati pomoći i provesti ponovno pokretanje, no ugrađena inteligencija zaista većinu složenih situacija savladava samostalno, čak i u zahtjevnim vrtovima.

Na kraju, tvrtka Husqvarna ima snažnu mrežu zastupnika°sa stručnim poznavanjem kosilice Automower®. Oni vam mogu pomoći oko svega s robotskom kosilicom, primjerice oko instalacije, servisiranja i zimskog skladištenja.

*Dostupno za modele X-line, modele s vezom Bluetooth i modele opremljene kompletom za Automower® Connect°(dodatna oprema).

**Dostupno za modele X-line i modele opremljene kompletom za Automower® Connect (dodatna oprema).

 

Jesu li robotske kosilice Automower® bučne?

Nisu uopće. Iznenadit će vas kako brzo ćete zaboraviti na robotsku kosilicu Automower® tvrtke Husqvarna. Jedva ćete je primijetiti dok se brzo, tiho i učinkovito kreće travnjakom i obavlja svoj posao.

Razina buke kosilice Automower® vrlo je niska, oko 60 dB, što odgovara razini buke tihog razgovora. To možete usporediti sa zvukom obične benzinske kosilice ili kosilice za vožnju, koje proizvode između 95 i 100 dB(A).

Kosilicu Automower® možete bezbrižno pogoniti u vrtu, bez ometanja vas ili susjeda.

 

Kakav utjecaj robotska kosilica Automower® ima na okoliš?

Budući da se kosilice Automower® pogone baterijama, ne proizvode izravne emisije poput benzinskih kosilica. Uz to, stvarna potrošnja energije vrlo je niska (manja od klasične žarulje od 60 W). Također su vrlo tihe i ne proizvode buku. Razina buke je samo oko 60 dB, što odgovara običnom razgovoru. Stoga robotska kosilica može biti u pogonu dok imate zabavu u vrtu, bez ometajuće buke ili para od goriva.

Budući da kosilica Automower® kontinuirano kosi male količine trave, odrezana trava dovoljno je malena za vraćanje u tlo, gdje se razgrađuje kao prirodno gnojivo. Rezultat je zeleniji, puniji, zdraviji travnjak te smanjena potreba za umjetnim gnojivima.

 

Što ako imam alergije - pogoršava li ih sva ta košnja?

Upravo suprotno, ako ste alergični na travu ili pelud, kosilica Automower® može biti dobro riješenje za vas. Budući da ne trebate biti prisutni dok kosilica Automower® kosi travnjak, automatski uklanjate većinu kontakta s pokošenom travom. Također, trava ostaje tako kratka da se alergeni ne prenose zrakom.

 

Upotreba kosilice Automower®

Kako instalirati kosilicu Automower® ?

Instalaciju možete provesti sami ili ju prepustiti nama. Cijena instalacija nije uključena u maloprodajnu cijenu kosilice.

 

Treba li zakopati žicu u zemlju?

Ne. Žicu možete položiti i pričvrstiti na tlo isporučenim spojnicama, koje će nakon nekoliko tjedana prerasti i sakriti trava. Savjetujemo na radnom obodu travu pokositi što jače kako biste žicu postavili što je moguće bliže tlu. Međutim, ako od početka želite zakopati žicu, možete. Preporučena dubina je 3 – 10 cm.

 

Što se događa ako zaboravim PIN kod?

Obratite se ovlaštenom Automower trgovcu koji će vam pomoći vratiti PIN kod kosilice. Kod nekih modela Automowera moguće je napraviti to i preko Automower Connect aplikacije. 

 

Prikladni vrtovi

Koliko je maksimalno radno područje Kosilice Automower?

Kosilica Automower® može savladati travnjake veličine do 5000 m² +/- 20 %, ovisno o modelu i složenosti vrta.

 

Što ako je moj travnjak veći od 5000 m² ?

Možete instalirati dva ili više strojeva jedan uz drugi. Mnogo je uspješnih "višestrukih" instalacija diljem svijeta.

 

Može li robotska kosilica Automower svladati sve vrste vrtova?

Više ili manje, da. Kosilica Automower® radi unutar granične žice koju vam možemo instalirati. To je pouzdan i učinkovit sustav koji je moguće prilagoditi gotovo svakom vrtu.

 

Hoću li još trebati običnu kosilicu?

Osim ako u vrtu nemate područja koja instalacije robotske kosilice ne pokriva, kada instalirate robotsku kosilicu Automower® više nećete trebati običnu kosilicu.

Međutim, ovisno o izvedbi instalacije, za savršen travnjak rubove ćete možda morati doraditi trimerom.

U osnovi, ono što je moguće pokositi običnom kosilicom, može pokositi i kosilica Automower®. Praktičnost može biti ograničena na vrlo rascjepkanim travnjacima, odnosno travnjaku koji se sastoji od mnogo manjih, međusobno nepovezanih dijelova, jer kosilicu tada morate prenašati ručno.

Kada instalirajte graničnu žicu kosilici morate onemogućiti pristup područjima koja ne želite kositi, poput cvjetnih gredica i kamenjara. Kosilica Automower® ići će samo kamo želite – nikada na ulicu ili u vrt susjeda.

 

Hoće li kosilica Automower moći svladavati nagibe u mom vrtu?

Za zahtjevne nagibe potrebna je robotska kosilica s performansama optimiranima za nagibe. Ovisno o modelu, kosilica Automower® tvrtke Husqvarna može savladati nagibe do 45 %, a ako je travnjak na zaista zahtjevnim nagibima, trebali biste pogledati model 435X AWD s pogonom na sve kotače. Model s pogonom na sve kotače može savladati nagibe do dojmljivih 70 % (35°), što odgovara skijaškoj crnoj stazi.

Kako bi se habanje trave na zahtjevnim nagibima smanjilo na minimum, važno je da žica za navođenje kosilicu dijagonalno navodi preko nagiba. Ako je nagib vrlo strm (50 – 70 %), na nagibu također ne smiju biti prepreke poput stabala ili kamenja.

Kotače redovito četkom očistite od trave. Ako je na kotačima mnogo trave, kosilica se možda neće moći popeti ili spustiti niz nagib.

Za većinu modela također je dostupan komplet za teren za robotsku kosilicu (dodatna oprema), koji sadrži teške stražnje kotače i četkice za kotače za izvrsno prianjanje na neravnim travnjacima.

 

Može li kosilica Automower svladavati neravnine na mom travnjaku?

Naprotiv, kosilica Automower® dovoljno je mala da može pratiti zakrivljenost grubog travnjaka. Neće potpuno pokositi "brežuljke" poput mnogih većih kosilica. Zahvaljujući svojim velikim pogonskim kotačima, kosilica Automower® vrlo dobro savladava neravne površine. Također može savladati nagibe do 70 % (35°). Kosilica Automower® jedino može zaglaviti u malim i dubokim rupama.

 

Može li kosilica Automower svladavati uske prolaze?

Da. Ovisno o modelu, kosilica Automower® može savladati prolaze uske samo 60 cm.

 

Može li kosilica Automower na travnjaku otkriti predmetepoput odjeće ili igračaka?

Ne. Vlasnik prije košnja mora ukloniti predmete s površine travnjaka. Svaki predmet koji je dovoljno malen da kosilica Automower® može prijeći preko njega može biti oštećen, kao i oštetiti noževe stroja. Prije upotrebe kosilice Automower® provjerite jesu li s travnjaka uklonjeni mali predmeti.

 

Što je sa šišarkama borova, granama drveća i voću na tlu?

Kako biste osigurali maksimalan vijek trajanja noževa, trebali biste ih redovito pograbljati ili sakupiti. Neće oštetiti kosilicu, no uzrokuju brže trošenje noževa. Grane drveća također mogu oštetiti ili saviti noževe, što može uzrokovati loše rezanje.

 

Imam lijepu cvjetnu gredicu i stabla koja želim zaštititi? Jel li to moguće?

Pod uvjetom da je žica pravilno postavljena oko cvjetne gredice, stabla, grma ili nečeg drugog, kosilica Automower® ne može uzrokovati oštećenje ili prodrijeti u to područje.

 

Sustav kosilice i navigacija

Koje su prednosti košnje travnjaka po slučajnom obrascu?

Košnjom po naizgled nasumičnom obrascu, pri čemu se trava kosi u različitim smjerovima, u cijelom vrtu dobivate travnjak poput tepiha. Već 25 godina to je dokazano pouzdan način za pokrivanje cijelog travnjaka, bez nepokošene trave.

 

Koje su prednosti definiranja područja košnje sustavom granične žice?

To je vrlo robustan i pouzdan sustav, koji uvijek osigurava zadržavanje kosilice unutar svojih granica, u svim vremenskim uvjetima i stanjima vrta. To je također vrlo jednostavan i jasan način za postavljanje granica.

 

Je li kosilicu Automower moguće opremiti sustavom GPS?

Vrlo posebni modeli, poput modela X-line, imaju ugrađen GPS kojim se pojednostavljuje instalacija i potpomaže navigacija. Također postoje modeli opremljeni s kompletom Automower® Connect koji omogućuje praćenje Geofence i daljinsko upravljanje robotskom kosilicom Automower®.

 

Sigurnost

Mogu li se djeca igrati na travnjaku dok je kosilica Autmower u pogonu?

Iako kosilica Automower® ne kosi velikom snagom, u kontaktu s nožem ipak možete porezati prste na rukama ili nogama. Ugrađena sigurnosna značajka automatski zaustavlja nož ako se kosilica podigne ili prevrne. Udaljenost između vanjskog tijela i vrha noža je također dodatno povećana kako bi se izbjegao slučajni dodir ruku ili nogu s nožem. Ipak, preporučujemo isključiti kosilicu Automower® kada su na travnjaku mala djeca i ljubimci.

 

Je li robotska kosilica Automower opremeljena alarmom za zaštitu od krađe?

Da. Kosilica Automower® opremljena je s nekoliko sustava za zaštitu od krađe koje je moguće uključiti. Najvažniji su: Kosilicu Automower® nemoguće je upotrebljavati bez osobnog PIN koda. Zaključavanje u instalaciju sprječava upotrebu kosilice Automower® u bilo kojoj tuđoj instalaciji. Vremensko zaključavanje uvjetuje unos četveroznamenkastog PIN koda u odabranim intervalima. Alarm uvjetuje unos PIN koda po zaustavljanju kosilice Automower® – ili se oglašava zvučni alarm. Uz to, modeli X-line opremljeni su praćenjem Geofence.

 

Održavanje i servisiranje

Gdje mogu dobiti servis i rezervne dijelove?

Servis i rezervne dijelove možete dobiti na našoj lokaciji u Đakovu, Nikole Tesle 111.

 

Koji je vijek trajanja baterije?

Ovisi o postavljenom vremenu rada kosilice. Kako biste sačuvali bateriju, mjerač vremena trebate postaviti prema veličini travnjaka. Tijekom suhe sezone jednostavno možete smanjiti vrijeme rada bez smanjenja učinkovitosti.

 

Koji je vijek trajanja reznih oštrica?

Vijek trajanja reznih oštrica ovisi o vrsti tla i trave. Uobičajeno traju 1 – 2 mjeseca na 1000 m². Lagane oštrice robotske kosilice°običnim odvijačem možete zamijeniti za pet minuta.

 

Trebam li kosilicu tijekom zime uskladištiti u zatvorenom prostoru?

Da, ako zimi ne trebate kositi. Prije skladištenja kosilicu Automower® treba očistiti i osušiti, a potom uskladištiti u suhim uvjetima bez smrzavanja pod uvjetom da ste bateriju napunili do kraja. Stanicu za punjenje također preporučujemo uskladištiti u zatvoreni prostor tijekom zime. Instalacija od žice za petlje treba ostati na travnjaku. Zimski servis i skladištenje također su dostupni kod nas, što je dobra opcija ako u proljeće, želite kosilicu Automower® pripremljenu za početak sezone. Husqvarna nudi širok raspon proizvoda za zimsko skladištenje robotskih kosilica. 

 

Kako održavati kosilicu Automower kako bi ostala u njaboljem stanju?

Redovita zamjena noževa ključna je za održavanje izvrsnih rezultata košnje. Povremeno biste, ovisno o veličini travnjaka, trebali uložiti po nekoliko minuta na čišćenje trave s kotača i šasije. Husqvarna nudi širok raspon dodataka za održavanje robotskih kosilica. 

 

Aplikacija Automower® Connect

Zaboravljena lozinka za prijavu u aplikaciju Automower® Connect?

Odaberite Zaboravljena lozinka na zaslonu za prijavu u aplikaciju Automower® Connect i unesite adresu e-pošte povezane s računom Automower® Connect. Veza za ponovno postavljanje lozinke bit će poslana na račun e-pošte.

 

Mogu li promijeniti PIN kod u aplikaciji Automower® Connect?

Ne, PIN kod kosilice i druge sigurnosne postavke ne nije moguće mijenjati u aplikaciji Automower® Connect.

 

Što radi naredba "Ukloni uparenu kosilicu" u aplikaciji Automower® Connect?

Poništava uparenje računa i kosilice. Svi ostali računi upareni s kosilicom zadržavaju puni pristup.

 

Kako poništavam uparivanja u kosilici Automower®?

Uparivanje se u kosilici Automower® može ukloniti na dva načina. Način birate ovisno o tome želite li ukloniti sve parove ili pojedinačni.

Napomena: Ako prodajete ili kupujete korištenu kosilicu Automower®, preporučujemo poništiti sva postojeća uparenja prije nego novi korisnik započne upotrebljavati kosilicu.

Poništavanje pojedinačnog uparenja u kosilici
Vezu između računa aplikacije Automower® Connect i kosilice možete ukloniti naredbom za poništavanje uparenja u aplikaciji Automower® Connect.

Poništavanje svih uparenja u kosilici
Za poništavanje svih uparenja u kosilici morate ih ukloniti u izborniku na kosilici.

 

Zašto se robotska kosilica Automower® zaustavlja na oko deset sekundi nakon promjene postavki u aplikaciji?

To ponašanje potpuno je normalno.